Make your own free website on Tripod.com
NB: Met browser-functie "zoeken" ( ctrl + F ) kan ook op deze webpagina op trefwoord (naam) worden gezocht.

vijf generaties NONHEBEL in Nederland

Samenstellers: Willem de Jong, Elly Pooth-Vermaas en Esse Vermaas.       Terug: Voorwoord

Navigatie / Inhoud:

VOORWOORD.

HOOFDSTUK 1.
De vroegste generaties van het geslacht Nonhebel.
HOOFDSTUK 2.
De familie Nonhebel in Lingen.
HOOFDSTUK 3.
Johann Peter Nonhebel en gezin.
HOOFDSTUK 4.
De familie Nonhebel-Sommerwerck en Deetman-Nonhebel.
HOOFDSTUK 5.
Het gezin Nonhebel-Pasman en Nonhebel-Richter.
HOOFDSTUK 6.
Het gezin Nonhebel-van der Burg en hun kinderen.
HOOFDSTUK 7.
Het gezin Nonhebel-van Haersolte tot den Doorn.
HOOFDSTUK 8.
De familie Nonhebel-Hooft Graafland.
HOOFDSTUK 9.
Het gezin Nonhebel-Sterk.
HOOFDSTUK 10.
Daniël Jacobus Nonhebel.
HOOFDSTUK 11.
De familie Vermaas-Nonhebel.
HOOFDSTUK 12.
De familie Nonhebel-Honkoop.
HOOFDSTUK 13.
Het gezin Nonhebel-Bonda.
HOOFDSTUK 14.
Het gezin Fagginger Auer-Nonhebel.
HOOFDSTUK 15.
Slotopmerkingen.
LITERATUURLIJST.

PARENTEEL.
Johann Christoffer Nonhebel (1715 - 1774).
INDEX.

STAMBOOM.

HOOFDSTUK 4.
De familie Nonhebel-Sommerwerck en Deetman-Nonhebel.

Johann Christoffer Nonhebel, de oudste zoon van de hoedenmaker Johann Christoffer Nonhebel, is de laatste van de drie overlevende kinderen, die met zijn gezin Lingen verlaat en naar Nederland trekt. Dit moet plaats gevonden hebben tussen 1802 en 1810. De oudste dochter van dit echtpaar, Maria Catharina Sophia(1790-1792), is dan al overleden. Zij sterft op 14 mei 1792 in Lingen, ruim 1 jaar oud. Zijn gezin bestaat bij het vertrek uit Lingen uit hemzelf, zijn vrouw Sofia Francisca Dorothea Sommerwerck en 4 kinderen t.w.

 1. Johann Peter(1792-1819),
 2. Dorothea Elisabeth Charlot(1795-1864),
 3. Christoffer Jacob(1798-1813)
 4. Abraham Christoffer(1801-1837). Zoals reeds gemeld in het vorige hoofdstuk is Sofia F.D.Sommerwerck "freigeboren" volgens het BŁrgerbuch van Lingen.

Het is niet bekend of Johann Christoffer nog in staat is geweest zijn beroep van hoedenmaker uit te oefenen na aankomst in Nederland. Hij overlijdt reeds op 5 juni 1810 in Ede. Sofia Francisca Dorothea Sommerwerck heeft wel haar beroep uitgeoefend. Als vroedvrouw in Rhenen heeft zij de kost verdiend voor het gezin, dat bij het overlijden van de vader nog vier kinderen telt. Kort na het overlijden van de vader Johann Christoffer overlijdt zoon Christoffer Jacob in Ede op 30-9-1813. Zes jaar later gevolgd door Johann Peter. Hij overlijdt in Amsterdam op 20-2-1819.

Deze laatste, Johann Peter, woont bij zijn aangetrouwde oom Abraham Schoonebeek in Amsterdam en krijgt via deze oom een baan als kantoorbediende. Het gezin van de weduwe Nonhebel-Sommerwerck verhuist blijkbaar naar Harderwijk, want zij overlijdt daar op 22-6-1832 en haar dochter Dorothea trouwt daar twee jaar later.

Dochter Dorothea(1795-1864) trouwt met Evert Visch(1811-1872), kleermaker in Harderwijk. Zij zal via haar enig kind en dochter Dorothea Anna Visch stammoeder worden van een tak van de familie Deetman. Dorothea Anna Visch(1835-1909) trouwt op 27-jarige leeftijd in Harderwijk met de predikant Peter Deetman(1837-1911).

Peter Deetman stamt uit een geslacht, dat zeer lang op de noordelijke kant van de Veluwe woont. Zijn voorouders waren enige generaties lang bakker in de plaatsen Elburg en Harderwijk. Peter zal een van de eersten zijn om de Veluwezoom te verlaten. Hij staat als predikant ondermeer in IJsselmonde, Capelle(N.Br), Bennekom, Reitsum, Nijkerk, Charlois, Kampen en Amsterdam. Uit deze tak zullen geen verdere predikanten voortkomen. Wel trouwt een Hillegonda Josina Deetman, een verre nicht van Peter, met Peter Jacobus Drost, onderwijzer in Ermelo, wier zoon Johannes Willem Drost, predikant, trouwt met Cornelia Adriana Nonhebel.

Het echtpaar Deetman-Visch krijgt zes kinderen, die op de verschillende standplaatsen van Peter ter wereld komen.

 1. Evert(1864-1910). Hij trekt naar IndiŽ en neemt dienst bij de KNIL. Hij wordt Adjunct Onderofficier/kwartiermeester. Hij raakt gewond door een houw van een klewang en moet terugkeren naar Nederland. Hij overlijdt in Amsterdam. Hij trouwt in Nederlands IndiŽ met Maartje Rumondor en het echtpaar krijgt 12 kinderen.
 2. Dorothea Elisabeth Charlotte(1868-? ). Zij wordt verpleegster.
 3. Gerbrand(1871-1918). Hij wordt tandarts en trouwt met Willemina Frederika de Gelder. Gerbrand wordt opgenomen in een zenuwinrichting en overlijdt daar vrij jong.
  De jongste van hun twee kinderen is slechts 7 jaar bij zijn overlijden.
  Ondanks het feit, dat hij redelijk voor zijn gezin gezorgd heeft en voorzieningen getroffen heeft voor een vroeg overlijden zijn er toch financiŽle zorgen. Zijn weduwe weet een examen te halen voor tandheelkundige en kan op die manier haar kinderen blijven verzorgen.
  Helaas gaat de praktijk over naar de vervanger van haar overleden man.
  Uiteindelijk gaat zij in op het huwelijksaanzoek van Egbertus Kui-pers, die er voor zorgt, dat onder meer de jongste zoon tandarts kan worden.
 4. Lubberdina Johanna Bernardina(1874-1950). Zij trouwt met Everar- dus Witt, directeur van de Chemische Fabriek in Kampen. Dit huwelijk wordt reeds na korte tijd ontbonden. Hun dochter trouwt met een zoon van haar broer Evert Deetman.
 5. Johannes Bernardus(1876-1922). Hij wordt advocaat en later grif-fier van het Gerechtshof. Hij trouwt met Maria Johanna Versprille. Zij hebben geen kinderen.
 6. Dorothea Anna Petronella(1883-1883). Zij overlijdt na drie maan-den.
Top   Opmerkingen: