Make your own free website on Tripod.com
NB: Met browser-functie "zoeken" ( ctrl + F ) kan ook op deze webpagina op trefwoord (naam) worden gezocht.

vijf generaties NONHEBEL in Nederland

Samenstellers: Willem de Jong, Elly Pooth-Vermaas en Esse Vermaas.       Terug: Voorwoord

Navigatie / Inhoud:

VOORWOORD.

HOOFDSTUK 1.
De vroegste generaties van het geslacht Nonhebel.
HOOFDSTUK 2.
De familie Nonhebel in Lingen.
HOOFDSTUK 3.
Johann Peter Nonhebel en gezin.
HOOFDSTUK 4.
De familie Nonhebel-Sommerwerck en Deetman-Nonhebel.
HOOFDSTUK 5.
Het gezin Nonhebel-Pasman en Nonhebel-Richter.
HOOFDSTUK 6.
Het gezin Nonhebel-van der Burg en hun kinderen.
HOOFDSTUK 7.
Het gezin Nonhebel-van Haersolte tot den Doorn.
HOOFDSTUK 8.
De familie Nonhebel-Hooft Graafland.
HOOFDSTUK 9.
Het gezin Nonhebel-Sterk.
HOOFDSTUK 10.
Daniël Jacobus Nonhebel.
HOOFDSTUK 11.
De familie Vermaas-Nonhebel.
HOOFDSTUK 12.
De familie Nonhebel-Honkoop.
HOOFDSTUK 13.
Het gezin Nonhebel-Bonda.
HOOFDSTUK 14.
Het gezin Fagginger Auer-Nonhebel.
HOOFDSTUK 15.
Slotopmerkingen.
LITERATUURLIJST.

PARENTEEL.
Johann Christoffer Nonhebel (1715 - 1774).
INDEX.

STAMBOOM.

HOOFDSTUK 5.
Het gezin Nonhebel-Pasman en Nonhebel-Richter.

Abraham Christoffer(1801-1837) is uiteindelijk de enige zoon uit het gezin Nonhebel-Sommerwerck, die een gezin sticht. Hij wordt bakker en oefent zijn beroep uit in Edam, Amsterdam en tenslotte in Marken, waar hij op 30-5-1837 overlijdt. Hij is twee keer getrouwd geweest en heeft een niet erkend voorkind Abraham Nonnebel bij Frederica van Dijk. Deze Abraham is twee weken na zijn geboorte te vondeling gelegd en wordt opgenomen in het Aalmoezeniers Weeshuis in Amsterdam. Abraham is dan al rooms gedoopt in de Boomskerk. Op 19 april 1838 is hij dienstbaar geworden bij J.L.van Emden, bleker op het Schapenburger Pad 14. Hij overlijdt in Weesp 23 december 1880, ongehuwd en van beroep venter.

Het eerste huwelijk van Abraham Christoffer met Johanna Pasman(1791-1828) eindigt na de geboorte van zijn zoon Johann Christiaan. Zijn vrouw overlijdt in het kraambed.

Het geluk blijkt hem niet beschoren. Zijn tweede huwelijk met Margare-tha Elisabeth Richter(1797-1836) wordt wel gezegend met 4 kinderen. Doch een overlijdt reeds op twee-jarige leeftijd en twee anderen vrij jong, maar ná het overlijden van Abraham Christoffer en zijn vrouw Margaretha, resp. in 1837 en 1836.

Twee zonen, Johann Christiaan(1828-1862) uit het eerste huwelijk en Theodor Charles(1832-1894) uit het tweede huwelijk blijven in leven. Johann Christiaan trouwt op 23-5-1856 met Kee-Reine Ruvekamp(1830-1902). Hij wordt kleermaker in Harderwijk. Werkt hij daar wellicht samen met zijn aangetrouwde oom Evert Visch (hoofdstuk 4)? Of zijn het concurrenten? Hij zet deze tak voort en uit het huwelijk spruiten 5 kinderen, waarvan de twee jongste op jeugdige leeftijd overlijden. De overige drie zijn:

 1. Theodorus Johannes. Hij wordt conciërge in het Stadttheater, later de Stadsschouwburg in Amsterdam. Na de herbouw zal hij deze functie 30 jaar bekleden. Hij oefent deze baan uit eerst in dienst van "Het Nederlands Toneel" en later in dienst van de Stadsdsschouwburg.
  Bij zijn overlijden in 1921 verschijnt er een necrologie, waarin vermeld wordt, dat alle artiesten, die gebruik maakten van de ingang bij de Marnixstraat deze bekende figuur zullen missen.
  Hij trouwt in Amsterdam op 14-8-1890 met Cornelia Smits. Zij wonen naast de artiesteningang, waar zij 4 kinderen krijgen.
  Eén van deze kinderen, Johan Christiaan, wordt later burolist in het Stadttheater en volgt dus de voetsporen van zijn vader.
  Een andere zoon, Johannes Hendrikus, komt als jongste bediende te werken bij Goldschmidt en Zonen. Hij wordt daar een erkende koffie- en theeproever. Uiteindelijk is hij procuratiehouder bij het bedrijf.
 2. Johanna. Zij trouwt op 21-6-1888 in Amsterdam met Johannes Slin-gerland, kantoorbediende. Er is een zoon uit dit huwelijk.
 3. Abraham Christoffel. Hij wordt sigarenmaker. Hij trouwt met Hermina Cecilia Poolman op 10-6-1886 te Amsterdam. Zij krijgen 8 kinderen.

Theodor Charles trouwt op 9-1-1867 met Hillechien van der Hulst(1828-1902) Zij krijgen geen kinderen.

Top   Opmerkingen: